Belirsiz Alacak Davası Nedir?

Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarının veya değerinin tam olarak belirlenmesinin kendisinden beklenemeyeceği ya da bunun imkânsız olduğu hallerde davacının belirsiz alacak davası açabilmesi kabul edilmiştir. Belirsiz alacak davasının kanunda düzenlenmesi ile talep sonucunu dava açarken belirleyemeyen davacının zamanaşımı, yüksek yargılama gideri ödemesi gibi tehlikelerden korunması imkânı getirilmiş olup bu düzenleme usul ekonomisi ilkesine de uygundur. Belirsiz alacak davası açan davacının talep sonucunda asgari bir miktarı göstermesi gerekli olup HMK’ya göre davacı dilerse alacağını belirleyebildiği kısım bakımından sadece eda davası, dilerse belirsiz alacak davası yerine alacağın belirli bir kısmı için eda ile birlikte külli tespit, dilerse belirsiz alacak davası yerine sadece tespit davası açabilir.

Belirsiz alacak davası asıl olarak davacının menfaati dikkate alınarak, ancak istisnai hallerde açılmasına izin verilen bir davadır. 

İşçi ne zaman belirsiz alacak davası açabilir?

Belirsiz alacak davasının açılabilmesi için davanın açıldığı tarihte işçinin işverenden ne kadar alacağı olduğunu belirleyememesi gerekir. Bu duruma örnek olarak işçinin yemek, servis, prim, ikramiye, yakacak, giyim yardımı, özel sağlık sigortası vb. düzenlilik arz eden hizmetlerden yararlanması gösterilebilir. Yargıtay da bu hallerde belirsiz alacak davasının açılabildiğini kabul etmektedir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 07.03.2018 tarihli ve 2015 / 2283 Esas ve 2018 /421 Karar sayılı kararında "Davacı vekili, davanın belirsiz alacak davası olduğunu belirterek, davacının alt işverenler nezdinde davalıya ait işyerlerinde çalıştığını ve iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, fazla çalışma ve genel tatil alacaklarını istemiştir. Kıdem ve ihbar tazminatlarının hesap unsurları işçinin hizmet süresi ile son ücreti olup belirtilen hesap unsurlarından birine ilişkin tartışma ve belirsizlik alacağın da belirsiz olması sonucunu doğurmaktadır. Az yukarıda belirtildiği üzere kıdem ve ihbar tazminatlarının hesabına esas ücret giydirilmiş ücrettir ve giydirilmiş ücrete işçinin asıl ücretine ek olarak sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler de dâhil edilmektedir. BU KAPSAMDA AYNİ OLARAK SAĞLANAN YEMEK YARDIMI VE SERVİS HİZMETİNİN PARASAL DEĞERİNİN DE TAZMİNAT HESABINDA GÖZ ÖNÜNDE TUTULACAĞI KUŞKUSUZDUR.

Burada yazan bilgiler genel nitelikli olup hukuki probleminize göre size özel çözümler sunabilmemiz için bize ulaşın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Yol Tarifi