İş Hukuku’nda Rekabet Yasağı Sözleşmesi Nedir?

İşçinin iş sözleşmesi devam ederken işverenin iş sırlarını öğrenmesi veya müşterilerini tanıması nedeniyle, iş ilişkisi bittikten sonra belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede ve belirli bir zaman diliminde işverenle rekabet oluşturabilecek herhangi bir faaliyette bulunmaması ve bu suretle işverenin haklı menfaatlerinin korunması amacıyla yapılan bir sözleşmedir. Rekabet yasağı, işçiye iş sözleşmesi bittikten sonra işverenle rekabet edici faaliyetleri yasakladığı için, işçinin ekonomik geleceğini de sınırlandırmaktadır. 

Bu nedenle söz konusu sözleşmenin geçerli olabilmesi, birtakım koşulların varlığına bağlıdır. Bunlar; iş sözleşmesinin bulunması, işçinin müşterileri tanımasından veya iş sırlarını bilmesinden dolayı işverene önemli bir zarar vermesi ihtimalinin olması (BK m. 348/2), işçinin ekonomik geleceğinin tehlikeye atılmaması, sözleşmenin yazılı şekilde yapılması (BK m. 350) ve sözleşmenin yapıldığı sırada işçinin reşit olması (BK m. 348/3)’dır. İşçinin iktisadi geleceğinin hakkaniyete uygun bir şekilde sınırlandırılması için rekabet yasağının zaman, yer ve konu bakımından sınırlandırılması esaslarına uygun davranılması da rekabet yasağı sözleşmesinin geçerli olması için uyulması gereken koşullardan birisi olarak kabul edilir. İşçinin daha iyi korunması ve zarar görmemesi amacıyla, rekabet yasağı sınırlandırılırken yer, zaman ve konu bakımından kapsam bir bütün olarak incelenmeli ve iş sözleşmesinin sona erme anı dikkate alınmalıdır. Rekabet yasağı sözleşmesinin geçerli olması için bu koşulların hepsinin gerçekleşmiş olması gerekir.

1.Rekabet Yasağı Sözleşmelerinde Sınırlamalar Nelerdir?

a. Rekabet Yasağının Süre Bakımından Sınırlandırılması

Bu sözleşmeler 2 yılı aşamaz (özel durumlar dışında). İşten çıktıktan sonraki 2 yıl içinde işçinin rekabet yasağı sona erecektir.

b. Rekabet Yasağının Yer Bakımından Sınırlandırılması

Rekabet yasağının geçerli olacağı yer ve coğrafi alan açıkça belirtilmiş olmalıdır. Genel kural olarak yer sınırlaması önceki işverenin faaliyet alanının ötesine geçemez. 

c. Rekabet Yasağının Konu Bakımından Sınırlandırılması

Sınırlama işverenin faaliyet konusunu aşamaz. 

d. Hâkimin Sınırlandırma Yetkisi

Hâkim, aşırı nitelikteki rekabet yasağını, bütün durum ve koşulları serbestçe değerlendirmek ve işverenin üstlenmiş olabileceği karşı edimi de hakkaniyete uygun biçimde göz önünde tutarak, kapsamı veya süresi bakımından sınırlayabilir.

2.Rekabet Yasağı Sözleşmesi İş İlişkisi Başladıktan ve/veya İş Sözleşmesi Yapıldıktan Sonra İmzalanırsa Geçerli Midir?

Bu durum iş sözleşmesinde esaslı değişiklik oluşturur ve işçi tarafından 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmedikçe işçiyi bağlamaz.

Burada yazan bilgiler genel nitelikli olup hukuki probleminize göre size özel çözümler sunabilmemiz için bize ulaşın.

 



Yol Tarifi